250 хиляди долара. Толкова струваше на човек фаталното пътуване до останките на Титаник, в което загинаха петима

...
250 хиляди долара. Толкова струваше на човек фаталното пътуване до останките на Титаник, в което загинаха петима
Коментари Харесай

The Cube: Защо богатите търсят екстремни преживявания?

250 хиляди $. Толкова струваше на човек фаталното пътуване до останките на  " Титаник ", в което загинаха петима души. Какво кара хората с доста пари да плащат огромни суми за високорискови прекарвания и кои дестинации предпочитат милиардерите, разказва Йоана Георгиева в The Cube.

Високорисковите прекарвания несъмнено са част от живота на най-богатите. Започваме с първият човек летял до Космоса с ракета, за която самичък е платил - Ричард Брансън. Полетът му траеше близо 60 минути и го издигна на 80 км над пустинята на Ню Мексико до ръба на космоса. След като " Върджин Галактик " се приземи сполучливо Брансън съобщи, че това е първа стъпка към комерсиализирането на Космоса, за може в бъдеще всеки да го доближи.

Милиардерът Джеф Безос пък хвърча в космоса с безпилотна капсула. В състезание с Брансън, той се издигна по-високо от него на 100 км от повърхността на земята. След 11 минутното си пътешестване в космоса Безос съобщи, че това е най-хубавият ден в миналото. Няколкото минути безтегловност му костваха 28 млн. Долара.

От Космоса до дъното на Марианската котловина пък се насочва Хеймиш Хардинг, който е и измежду починалите на борда на подводницата „ Титан “. Мисията му до най-дълбоката точка в океана трае 4 часа и изминава рекордното разстояние от 4600 метра. Хардинг полетя и в космоса преди година. Там той прекарва единствено 10 минути. Хардинг прави цялостна обиколка към Земята за рекордните 46 часа 39 минути. Самолетът му минава през област с температура – 83 градуса, с 3 градуса над вероятното за него.

Има връх за най-бърза обиколка към Земята. Заради всичките му достижения името на Хардинг е записано в върховете „ Гинес “.

Ако желаете да се изкачите до най-високата точка в света връх Еверест, за по-кратко време, това е допустимо против 199 хиляди евро. С късата експедиция има по-малък риск съгласно компанията, изпълняваща изкачването. То включва генератор и палатка, които се изпращат до домовете на клиентите седмици преди пътуването, с цел да симулират въздушните условия на огромна надморска височина на експедицията и да ги приспособяват преди пътуването.

 

Съвременните милионери избират да харчат благосъстоянието си по рисков метод. Да достигнат най-дълбоката точка на Земята или да летят в Космоса. В някои случаи това води до съдбовен край. Според психолога Велислава Донкина непрекъснатата неудоволетвореност в всекидневието води до желанието за по-различни прекарвания от общоприетите в света на богатите.

Кара човек да търси все по-екстремни способи да удовлетвори себе си, тъй като каквото и да вземем от действителността, то единствено за малко ни прави работа, то единствено за малко ни прави наслаждение, тъй като това, което търсим и което се нуждаем е от различен указател. Но действителността в последна сметка има някакви ограничения и това прави по този начин, че всякога да търсим нещо по-страхотно, тъй като предходното към този момент не прави работа.
Велислава Донкина

Технологичното ниво, до което е достигнало човечеството предлага доста изкушения. Хората обаче се оказват неподготвени за това, счита психологът.

 
Ние не можем да насмогнем на темпа, с който нашият живот се трансформира и това доста пъти ни оставя в позиция да бъдем изплашени, неудовлетворени и започваме да фантазираме,. Да си измисляме неща, които могат да ни оказват помощ халюцинирайки една безспорна независимост, защитеност, безпроблемност. Както и обстоятелството, че всяко прикрито нещо е доста забавно.
Велислава Донкина

Фаталното пътешестване до останките на Титаник дава плод за размисъл за идващите, които търсят високорискови прекарвания.

 
Това е още един образец от действителността, който би могъл да ни накара да се обърнем към себе си и да стартираме да мислим какво търсим, по какъв начин го търсим, дали имаме потребност от всички тези промени, които актуалния свят ни предлага.
Велислава Донкина

За Euronews Bulgaria – Йоана Георгиева.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР